El Club de Vela Blanes col·labora a la 2ª neteja del fons marí i platges.

El Club de Vela Blanes col·labora a la 2ª neteja del fons marí i platges.

L’entitat Esportiva juntament amb  el Centre de Busseig Blanes-Sub, CC FEAM, Club Social de l’Associació Família i Salut Mental, Talaixà Team, Opsiren i d’altres col·lectius recullen 150 Kg de deixalles en la 2a neteja del fons marí i platges de Blanes.

Platja de Blanes, dissabte 28 d’octubre de 2023.- Una 70ena de persones entre submarinistes i voluntaris, que van actuar recollint els residus en superfície, a la platja, així com donant suport als bussos; han col·laborat al llarg del matí del passat dissabte 28 d’octubre de la segona neteja del Fons Marí i la Platja a l’entorn de l’emblemàtica Sa Palomera, la roca que marca l’inici de la Costa Brava. Igual que ja es va fer l’any passat, l’objectiu de l’activitat d’aquest cap de setmana ha estat completar la primera jornada intensiva que ja es va fer durant l’estiu, tot just després que havia tingut lloc el 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava.

Organitzada pel Departament de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes, s’ha comptat amb el suport del Centre de Busseig Blanes-Sub, encarregat de coordinar els submarinistes que, de manera altruista, han intervingut en les tasques de neteja sota l’aigua. També han col·laborat el Club de Vela Blanes, el Club Social de l’Associació Família i Salut Mental, Talaixà Team, Opsiren (empresa de Blanes que fabrica banyadors amb plàstic reciclat), Nora, la Fundació Aspronis, Go Zero Waste (Mou-te pel zero), així com diverses voluntàries i voluntaris que es van afegir ahir a la iniciativa.

Amb la neteja efectuada durant aquesta temporada a l’entorn de la Roca de Sa Palomera i el fons marí, les platges dels voltants, Cala Sant Francesc i Cala Sa Forcanera, s’han recollit prop de de 150 Kg de deixalles de tot tipus i materials. Ahir mateix es van traslladar els residus a la Deixalleria Municipal pel seu reciclatge. La mar remoguda va impedir als submarinistes poder recollir més material.

Abans d’iniciar tot l’operatiu, totes les voluntàries i voluntaris, a excepció dels qui havien de donar suport des d’embarcacions a l’aigua, com era el cas dels voluntaris del Club de Vela Blanes, es van congregar a la platja de Sa Palomera per fer el briefing inicial. Es van donar les instruccions bàsiques, es va repartir el material –guants, bosses i altres estris- i també es va aprofitar per agrair a tothom la seva col·laboració lliurant-los un obsequi en la línia del reciclatge i la sensibilitat envers el medi ambient.

Aquesta neteja de final de temporada realitzada aquest passat dissabte es va encetar a quarts de 9 del matí, amb la instal·lació i equipament de les zones on s’havia de treballar, a l’entorn de la platja de Sa Palomera i zones adjacents. Després de la sessió de briefing els diferents equips de submarinistes –una 20ena de bussejadors i bussejadores- es van començar a capbussar.

A mesura que els i les submarinistes van anar recollint les deixalles trobades al fons marí, des de mar i terra se’ls va ajudar a transportar-les a l’indret de la platja on s’hi havia habilitat la base operativa. Paral·lelament, les voluntàries i voluntàries de terra també es van anar encarregant de pentinar la sorra i recollir les deixalles que hi havia dipositades a la platja.

Tot el què finalment es va trobar, tant a la mar com a la terra, es va anar classificant segons el tipus de residus: plàstics, papers i cartró, orgànics, andròmines estranyes i altres tipus de materials. Així es va facilitar que el seu trasllat a la Deixalleria Municipal com a destí final ja estigués prèviament distribuït per tipus de contenidors.