Ens ha deixat Xavier Oms

Ens ha deixat Xavier Oms

Xavier Oms i Bassols va ser president del Club de Vela Blanes entre 1967 i 1974.

Sota el seu mandat es tiren endavant les obres de construcció del port esportiu amb la col·locació de la primera pedra del Club de Vela Blanes i la inauguració de la dàrsena.

Fundador de l’Escola de Vela del Club en el seu mandat com a president, durant els últims anys de la seva vida, ha estat un pilar fonamental per tirar endavant la vela accessible amb El Club Esportiu El Vilar, depenent de la Fundació Aspronis.

Desembre de 2023.- Aquest passat Nadal ens va deixar Xavier Oms i Bassols a l’edat de vuitanta-cinc anys. Nascut a Blanes a l’abril de 1938, va estar pràcticament fins a la seva mort al peu del canó.

Xavier que va repartir la seva infància entre els jocs amb els amics i els seus estudis al col·legi Santa Maria de Blanes. Es desplaçarà a viure a Barcelona per encetar els seus estudis preuniversitaris i aprofitarà els estius per traslladar-se a Blanes, casa seva, per practicar amb la colla d’amics l’esport de la vela. Esportista consumat, aprofita l’hivern per centrar-se en els estudis de farmàcia que compagina amb el futbol (integrant del RCD Espanyol de Barcelona).

Al cap de vint-i-cinc anys amb el servei militar i els estudis acabats s'instal·la definitivament a Blanes com a farmacèutic. La seva relació amb el club s'intensifica! Xavier que acaba de fundar el Club de Judo Blanes no para de navegar cada cop que pot, com a tripulant en les regates d'Snipe amb Jordi Masip o Federico Santa-Olalla com a patrons. L'any 1967, amb només vint-i-vuit anys, assumeix el repte d'encapçalar la junta directiva del Club de Vela Blanes, després de ser proclamat amb anterioritat vocal esportiu del club. És el moment en què la política entra a la seva vida i passa a formar part com a regidor, més jove de l'ajuntament de Blanes, de l'equip de govern del llavors alcalde Domingo Valls. Precisament l'alcalde veu en la figura d'Oms, la persona ideal per construir el port esportiu.

Durant els últims anys del seu mandat com a president, s'intensifiquen l'organització de regates d'OptimistSnipes i moth-europa (Campionats de Catalunya, nacionals i algunes competicions de caràcter internacional), es crea l'Escola de Vela del Club amb cursos per alumnes de la vila de Blanes amb la col·laboració de la federació i veu fet realitat un somni, la col·locació de la primera pedra del Club de Vela Blanes a finals dels anys 60. "Nunca he visto una primera piedra con tan poca piedra..." comentaria en Xavier, uns anys després, en referència a la col·locació de la primera pedra de les obres d'inauguració de la dàrsena que no es començarien fins un temps després d'aquell acte. El setembre de 1974 s'inaugurava la dàrsena del club, es lliuraven els títols d'amarratge i Xavier Oms presidia la seva última reunió com a president.

Fins als darrers anys de la seva vida s'ha mantingut al peu del canó amb una relació constant amb la nostra institució, veient com es renovava la concessió del Club, la celebració dels setanta-cinc anys de la seva fundació (ja cap als 81), però sobretot va ser figura clau per portar als esportistes del Club Esportiu el Vilar, depenent d'Aspronis, a practicar la vela accessible.

Ens ha deixat una figura clau, del darrer quart del segle XX, del nostre Club de Vela Blanes

D.E.P.