Mini Transat 2011, La Charente-Maritime/Bahia Transat 6,50

Aleix Gelabert, primer blanenc en creuar l'Atlàntic en solitari

La Charente-Maritime/Bahia 25/09/2011

Tots sabíem a finals d'estiu, quan l'Aleix Gelabert, ultimava la seva preparació per a la Mini Transat 2011, que el nostre gran regatista arribaria al seu destí. El que molts ignoràvem es que ho faria de la manera com ho va fer. Com un heroi. Per sobre de la victòria, difícil en qualsevol cas, però encara més en el cas de l'Aleix, doncs tots sabíem que no competia amb una embarcació com la de molts altres competidors; l'arribada a Salvador de Bahía podia haver estat perfectament la d'Odisseu a la seva arribada a Itaca. 20 anys va trigar l'heroi grec en arribar a casa seva. 20 dies va trigar l'Aleix en finalitzar la Mini.
Tots hem seguit en un moment o un altre el seu periple des de l'inici, quan després de sortir de França i havent navegat 5 dies pel Golf de Biscaia amb calmes i poc vent va virar Finisterre per baixar la costa portuguesa. Llavors i abans d'arribar a l'alçada de Lisboa, mar endins el fort vent de proa, amb tempestes i descàrregues elèctriques ja feien presagiar la magnitud èpica de l'aventura. Encara la flota anava agrupada i posant rumb a Madeira. Tota la flota va arribar de forma esglaonada. En dotze hores tots els regatistes van arribar a l'arxipèlag que només te dues illes habitades (Madeira i Porto Santo) i tres de desertes. A Funchal, capital de Madeira, va finalitzar la primera etapa. Una primera etapa amb pocs ensurts i algunes averies de poca importància. Després de 9 dies i quasi 1200 milles el nostre heroi rebia la seva família, els seus amics i es preparava per la segona i decisiva etapa. Decisiva no per guanyar la regata, sinó per veure de quina pasta estava fet ell mateix per aconseguir arribar a meta.
I vam veure que els herois també som humans, que el destí a vegades ens dona ensurts i que la imatge que tots ens fem a vegades de l'infern també en té cabuda pels herois. El propi Aleix comentava: "Jo he cregut que no arribaria a conèixer Bahia quan he trencat un pern de la quilla. He tingut por que la reparació no aguantés, no podia utilitzar el genaker ni el floc. Esperava un lloc entre els quinze primers. He estat dissetè, però que importa la classificació, sobretot, després de les 10 darreres hores dantesques que he viscut. Ha sigut veritablement l'infern! (...)" Un altre heroi, el propi Dante Alighieri el va visitar. La baixada als inferns també es fa a vegades necessària per veure després la llum al final del túnel. Un túnel del que l'Aleix va sortir 20 dies, 19 hores, 47 minuts i 53 segons després d'haver marxat.

La gesta de l'Aleix te una dimensió heroica, que no podem però, assimilar amb la literatura; per molt que aquesta última col·labori o pugui ser vincle de la magnificació de la realitat de la fita aconseguida per l'Aleix. Els herois anònims, autors de grans gestes, o petites accions, són personatges la qualitat dels quals semblen estables. També n'hi ha els herois que accedeixen a tal categoria amb la consecució d'un sol acte. En qualsevol cas, i pertanyi (si es el cas) a la condició heroica que sigui, l'Aleix ha rebut, i rebrà aquesta condició per part de la col·lectivitat. En aquest cas, el Club Vela Blanes ha estat clau.

33 participants (MINI PROTO)

46 participants (MINI SÈRIE)