Dofins i Balenes als canons del Maresme, xerrada a càrrec de SUBMON

Implicació del sector nàutic en la conservació de dofins i balenes

Club Vela Blanes 24 d'abril de 2010

SUBMON és una entitat dedicada a la realització de projectes i estudis en l'àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí.
Amb aquesta finalitat, desenvolupen tres línies de treball, especialitzades i complementàries, amb les que donen un servei integral en l'elaboració de projectes relacionats amb la conservació i gestió del medi marí.
Integrada per un equip multidisciplinar d'especialistes i professionals del sector format per veterinaris, biòlegs, enginyers, submarinistes i educadors amb més de 10 anys d'experiència en el desenvolupament de projectes, SUBMON ha assessorat en els darrers anys a diferents administracions nacionals e internacionals, centres de recerca i centres educatius, oferint la qualitat d'execució en tots els seus projectes.
El seu àmbit de treball, que vincula ciència, conservació i educació ofereix serveis de medicina i biologia de la conservació, educació i formació i comunicació i divulgació. Dintre d'aquest últim servei les diferents campanyes de sensibilització dirigides a incrementar la conscienciació sobre temes mediambientals determinats, han possibilitat la realització de xerrades com la del passat 24 d'abril a les nostres instal·lacions.
Carla Álvarez (responsable de projectes SUBMON) i Miriam Romagosa (Tècnica en Custòdia marina de SUBMON) van presentar, el passat 24 d'abril al Club de Vela Blanes, la xerrada "DOFINS I BALENES ALS CANONS DEL MARESME: Implicació del sector nàutic en la seva conservació".
L'àrea marina d'uns 2300 Km2 situada davant de les comarques del Maresme, la Selva i el Barcelonès, que presenta una longitud d'unes 30 milles nàutiques i una amplada mar endins de 20, compren un espai natural amb una zona de canons submarins proposada com a zona ZEPIM (Zona Especialment Protegida d'Importància pel Mediterrani). En aquesta zona la "custòdia marina" es una estratègia bàsica i necessària de conservació que intenta generar la responsabilitat dels organismes competencials i dels usuaris del medi marí en la seva conservació i el bon ús dels seus recursos naturals, culturals i paisatgístics.
La Carla i la Miriam van explicar la importància d'aquestes estructures (canons) submarines de forma de vall, de gran fondària i riques en nutrients que constitueixen zones d'alta importància per a diverses espècies de balenes i dofins.
Els assistents a la xerrada varen poder veure com es poden reduir els impactes ambientals en aquesta zona, produïts per la contaminació acústica i marina, la sobreexplotació dels recursos pesquers i l'impacte produït en l'aproximació als animals durant els albiraments de vaixells esportius.