Bandera Blava 2010

Port de Torredembarra 2 de juliol de 2010

Tot i la creixent pressió urbanística a la que es troba sotmès el litoral espanyol, enguany ha rebut 34 noves banderes blaves i continua líder entre els 33 països de l'hemisferi nord. Bona part de culpa l'ha tingut la millora de les platges de les illes (Balears i Canàries) i la Comunitat Valenciana. Així mateix la cornisa cantàbrica ha millorat també sumant les banderes del País Basc, Cantàbria, Astúries i Galícia. Enguany tant Catalunya com Andalusia han perdut banderes, respecte al 2009, en part degut a les condicions de pluges i tempestes desfavorables.
El jurat internacional que atorga els premis ha concedit enguany un total de 3511 banderes repartides per tot el món: 2884 per a platges i 627 a ports. Espanya amb 605 banderes, 521 platges i 84 ports esportius, es manté al capdavant amb un increment respecte el 2009 de 34 banderes. Un augment a tenir en compte doncs aquest 2010 s'han endurit els criteris de concessió.
Al jurat participen juntament amb la Fundació per a l'Educació Ambiental (FEE), a Espanya ADEAC, les Agències de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA-UNEP) i per el Turisme (OMT-WTO) i d'altres.
"La Bandera Azul (...) debe servir como estímulo para diseñar y definir, e implantar el nuevo modelo de turismo de sol y playa (...), así como un concepto de calidad global sostenible, cuyos atributos principales sean, por encima de la eficacia o de la competitividad: la legalidad, la accesibilidad, la sostenibilidad global, la salubridad, la participación informada, y la equidad progresiva, potenciando el concepto de cooperación en red" han assenyalat a ADEAC.
Blanes que enguany ha rebut la distinció de Destinació de Turisme Esportiu, per part de l'Agència Catalana de Turisme, gràcies a la nova ciutat esportiva però sobretot al nostre Club Vela Blanes, un Club que també ha obtingut la Certificació de Gestió Ambiental ISO 14001-2004 i el Certificat IQNet; també ha estat guardonat un any més amb la Bandera Blava.
19 ports catalans (23% dels ports amb Bandera Blava de tota Espanya), 7 de la costa gironina, han estat premiats amb aquest guardó: Llançà, Port de la Selva, Roses, l'Escala, Marina de Palamós i Blanes. Tots els guardonats a Catalunya fan que aquesta sigui la segona comunitat autònoma més premiada.
Hem de recordar que aquesta distinció premia l'esforç de les persones que treballen diàriament en l'àmbit portuari respectant el medi ambient, vetllant per l'entorn natural del port i oferint als seus usuaris uns serveis d'alta qualitat.
El director general de Ports, Aeroports i Costes del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Oriol Balaguer, va presidir el lliurament que enguany s'ha celebrat al port de Torredembarra, al Tarragonès, on han assistit l'alcalde de la població, Daniel Masagué, i d'altres autoritats i representants dels recintes portuaris premiats. El gerent del Club de Vela Blanes, Sr. Carlos Ramos, va rebre la Bandera Blava de mans de la gerent de Ports de la Generalitat, la Sra. Dolors Rodríguez.