CURS 2015-2016

Horaris: Horaris 2015-2016 Monitors.pdf

Breu Història del INS Serrallarga de Vela i el Club de Vela Blanes

El juny de 1999, després de molts anys de realitzar bateigs de mar i visites guiades per les nostres instal·lacions, amb escoles de primària i secundària de Blanes, de la Comarca i fins i tot amb poblacions veïnes; s’inicia la primera experiència (Crèdit Variable d’Iniciació a la Vela) de navegació amb un grup de 24 alumnes de 2n curs de secundària de l’ institut Serrallarga de Blanes. Aquesta experiència que contemplava un crèdit interdisciplinari de les àrees d’Educació Física i Ciències Naturals varen portar a navegar durant 30 hores als alumnes a les nostres instal·lacions. Classes teòriques a l’ Institut introduint temes de navegació, vocabulari nàutic, conceptes de física com l’equilibri, les forces, els vents, la meteorologia, etc., aprofundint en l’esport de la navegació a vela varen ser ajuntades amb hores de pràctica amb embarcacions escola al Club Vela Blanes, on monitors federats per la FCV impartien els seus coneixements als alumnes.

La proposta responia a un doble interès: el Club de Vela Blanes oferia un Crèdit de Vela amb la intenció de fer possible la pràctica dels esports nàutics en horari escolar, i l’ institut, que ja feia anys que incloïa, dins de l’àrea d’Educació Física, el “bateig de mar” i diverses activitats al port, durant els Crèdits de Síntesis del primer curs d’Educació Secundària, per la necessitat d’aproximar l’alumnat al mar com a poble costaner. Una antiga proposta, ja amb els primers anys de fundació del Club, que fins llavors no havia tingut l’èxit esperat, i que ara veia possible un autèntica revolució.

FCV, Ajuntament de Blanes, IES Serrallarga i el propi Club varen tirar endavant el projecte en aquest primers anys. A partir d’aquest moment es van succeint ininterrompudament, jornades lúdiques, unitats didàctiques, bateigs de mar, crèdits de vela escolar i signatura de convenis amb les diferents àrees de l’ajuntament (esports i ensenyament) que apropen a la població escolar blanenca a l’esport de la vela.

Després de presentar les línies mestres que la Generalitat de Catalunya pretenia, des del Departament d’esports, a l’escola. Una pràctica esportiva duta a terme als centres d’ensenyament amb un objectiu clar: treure’n esportistes de nivell a mig i llarg termini; el Club Vela Blanes va decidir que si s’havia de dur a terme un referent a Catalunya (dintre de l’àmbit escolar) on l’esport, en aquest cas la vela, impliqués un centre educatiu; aquest havia de ser l’IES Serrallarga, aquell que l’any 99 va iniciar l’activitat dels ja llunyans Crèdits de Variables. Club de Vela Blanes e IES Serrallarga havien de caminar junts després de més de 10 anys de col·laboració conjunta.

Aquest deu anys de programes escolars d’ensenyament adaptats a l’esport de la vela feien evident el perfeccionament en l’activitat que s’estava duent a terme i es llavors quan les “línies mestres” del Consell Català de l’Esport s’havien de dur a la pràctica.

Amb els primers esborranys del projecte educatiu ja es comencen a entreveure’s els objectius esportius a nivell individual i de grup, tot aplicant-se el mètode d’ensenyament estàndard tant a primària (tot i que el projecte afectava només a secundària) com a secundària. Es mirava de permetre a aquells alumnes de Blanes i rodalies, que així ho escollissin, poguessin desenvolupar la seva línia curricular mitjançant la pràctica de l’esport de la vela, amb els objectius generals de difondre una cultura nàutica de vela i la formació integral de la persona a través d’aquesta pràctica esportiva (tot aprofitant els valors que se’n desprenen) per en un futur millorar i augmentar la pràctica i tecnificació. En origen, aquest projecte es va pensar per posar-lo en pràctica el curs escolar 2005-2006, essent aquest un any d’adaptació.

A l’estiu del 2006 es signava el Conveni Col·laboració Promoció Esportiva i Tecnificació entre el Consell Català de l’Esport, la Federació Catalana de Vela, l’IES Serrallarga, l’Ajuntament de Blanes i el Club Vela Blanes. Aquest va ser l’embrió del futur Institut de la Vela de Catalunya, que en l’actualitat es el referent de la vela escolar a Catalunya amb 8 anys de vida i més de 120 alumnes que practiquen l’esport de la vela de dilluns a divendres.

L’any 2007 en el decurs del sopar de la XX Nit de la Vela, que celebra la Federació Catalana, la delegació de Girona del Consell Català de l’Esport, el Club Vela Blanes, l’IES Serrallarga i l’Ajuntament de Blanes van rebre la distinció per aquest projecte. Diferents distincions i premis s’han rebut de llavors fins a data d’avui, on el centre i el mateix Club han consolidat aquest treball amb la creació els darrers tres anys del Cicle de Grau Mig en Tècnic d’Esport de Vela.

Un projecte de tal calibre no hauria estat possible sense el suport econòmic en els diferents moments de la seva vida de diferents institucions (via subvencions) com el Consell Català de l’Esport de la Generalitat, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Blanes (Àrea d’Esports), l’INS Serrallarga i els seus alumnes que també fan la seva aportació, i evidentment; l’important esforç econòmic que suposa per el Club de vela mantenir el projecte amb el que des d’un primer moment va creure.

Veure Galeria